Registrera domännamn

Domänregistrering i alla vanliga domännamnstillägg

Domännamn

Ett domännamn är också känt som en internetadress. Tekniskt sett refererar en domän till en datoradress (IP-adress) som består av siffror. En IP-adress är länkad till ett namn eftersom det är lättare att komma ihåg än siffror. Systemet kan jämföras med en telefonkatalog där namn är kopplade till telefonnummer; Internetanvändaren kan lätt hitta relevant plats. Ett domännamn kan beskrivas som en särskiljande funktion på internet med alla funktioner i ett handelsnamn, ett varumärke och en adress.

Uppfattning

Som entreprenör vill du vara igenkännbar och lätt att hitta. Användningen av internet fortsätter att öka; en webbplats är det perfekta sättet att presentera och profilera företaget. Din webbadress är domännamnet. Precis som ett varumärke, tjänar domännamnet som identifierare: det valda namnet gör webbplatsen lätt att känna igen och skiljer den från andra webbplatser.

Registrera

Först när domännamnet har registrerats, kan ett företag lansera och använda sin webbplats på nätet. Du måste därför registrera ditt domännamn.

Internationellt

Planerar du också att göra affärer utanför ditt eget land? Om så är fallet, måste du registrera ett internationellt domännamn. Du kan välja en ändelse för det land du tänker göra affärer i, såsom .be eller .de. För att nå en större publik, bör du välja ett bredare internationellt domännamn som .com eller .eu. Du kan registrera ditt internationella domännamn på samma webbplats där du registrerat ditt nationella domännamn. Internationella domännamn kostar i allmänhet mer än nationella. Om du vill nå en internationell publik, måste din webbplats backa upp detta. Tillhandahåll engelska texter och produkter som motsvarar intressen hos människor från andra kulturer.

Skydda det

Domännamn blir allt viktigare. En webbplats i sig med ett effektivt domännamn är avgörande för en modern och konkurrenskraftig entreprenör. Det finns nu mer än 162 miljoner domännamn och antalet fortsätter att öka. Det är viktigt att behålla kontrollen över din webbplats och ditt domännamn: på detta sätt kan du se till att potentiella kunder faktiskt hamnar på din egen webbplats. Ditt domännamn symboliserar bilden av ditt företag: skydda det mot obehörig användning.

Ta det säkra före det osäkra

Till skillnad från ett varumärke eller firmanamn, betraktas ett domännamn inte vara intellektuell egendom. Det är möjligt att du stöter på ett internet- och/eller domännamn som är i stort sett identiskt med det för ditt företag. De flesta internetanvändare använder sällan internetadressen för att besöka en webbplats; de använder Google för att söka efter företagets namn eller produkt. Om din konkurrents domännamn är mycket likt ditt, kan det vara mycket skadligt för din verksamhet: du kan förlora potentiella besökare. Du kan vidta rättsliga åtgärder, men rättsliga förfaranden är dyra och går inte nödvändigtvis din väg. Antalet domännamn har ökat enormt under de senaste åren: många företagare inser att förebyggande är bättre än att bota. För att skydda sitt eget domännamn köper de flera ändelser.

VARNING

Ett bra domännamn bidrar till din kommersiella framgång. Välj det noggrant! Ett bra domännamn är oftast kort och rakt på sak, starkt, innehåller inte några streck, säger något om ditt företag, är lätt att skriva och har en tillförlitlig och igenkännbar ändelse. Välj ett nytt domännamn som inte skadar andras varumärkesrättigheter. Du kan kontrollera om ett namn är registrerat på värdleverantörens webbplats.

Krav

Domännamn måste uppfylla ett antal internationella standarder. Följande regler är viktiga:

  • Domännamnet består av bokstäver, siffror och/eller streck.
  • Strecket får inte vara mellan två bokstäver och/eller siffror.
  • Ett domännamn innehåller minst 2 och högst 63 tecken.
  • Domännamn får inte strida mot den allmänna ordningen.

Domännamn innehåller inte versaler, blanksteg eller andra specialtecken.